Başar Turizm
İstanbul
BIST9943.53
DOLAR32.3828
EURO34.7552
ALTIN2425.7
BTC/USD62417.17
Asude Bircan

Asude Bircan

Mail: [email protected]

YEŞİL ALANLAR AZALIYOR

YEŞİL ALANLAR AZALIYOR

Ülkemizde yeşil alan sayısı günden güne azalıyor. Her geçen gün farklı farklı yerlere yeni yeni binalar, marketler, apartmanlar vb. yapılıyor. Bu da haliyle halka açık yeşil alan oranlarını bir hayli azaltıyor.

          Ülkemizde, özellikle de İstanbul’da bulunan yeşil alan yetersizliği havaya da yansıyor. Bir bölgede ne kadar az ağaç varsa, o bölge o kadar havasız ve sıcak, ne kadar çok ağaç varsa, o bölgenin havası o kadar ferah ve huzur verici oluyor.

          Ülkemizdeki yeşil alan ve ağaçlarımızın yok edilmesinden tabii ki de vatandaşlarımız da şikayetçi. Her ne kadar ülkemizin neredeyse ¼’ü İstanbul’da yaşasa da, birçok vatandaşımız modern hayatın az olmasını ve otomobil vs. araçların sesinden kaçıp huzur istedikleri için yeşil alanı bol şehirleri tercih ediyorlar.

          Yeşil alanlar, otlar, çiçekler, ağaçlar, ormanlar bizim her şeyimizdir. İnsana huzur verir, meyve ağaçlarından insanlar meyve toplayabilirler, güneşli bir günde ağaçların gölgesinde oturulabilir, insanlar ağaçlık alanlara gidip piknik yapabilir, eğlence yaratmak için ağaçlardan ağaç ev vs. yapılıp içinde oturulabilir, ve daha birçok şey.

     Peki bu azalmaya karşı yapılabilecek şeyler neler?

          Öncelikle biz bu dünyanın sahipleriyiz. Ve dünyamızı korumak, sonraki nesillere güzel ve yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek bizim görevimizdir. Bu nedenle ne kadar ülkemizde bizim elimizde olmayacak şeyler gerçekleşse de, biz elimizden geleni yapmalıyız, ileride “En azından denedim.” diyebilmek için.

          Yapmamız gereken şeylerin başında ağaç dikmek geliyor. Gönlümüzden ne koparsa, istediğimiz bir ağaç fidanını alıp bahçemize veya halka açık yerlere dikebiliriz. Ağacı dikmek hem dikerken insana huzur verir, hem de fidan ağaca dönüştükten sonra da öylece dursa bile insan kendi diktiği ağaca bakınca içini bir huzur ve sevinç kaplar.

          Yapmamız gereken bir diğer şey ise yeşil alanlarımızı kirletmemektir. Her ne kadar ağaçlık alanlar insana huzur veriyorsa, alanların temizliği başta gelir. Eğer bir ağaçlık alan kirli ve içinde bir sürü çöp varsa o alan insana huzur vermez, insanlar da oraya yaklaşmak istemezler. Bu yüzden piknik yapmaya vs. gittiğimiz bir yeşil alanı temiz bulduysak temiz, kirli bulduysak da temizleyerek yine temiz bırakmaya özen göstermeliyiz. Eğer piknik yapan ve orasını temiz bırakmayan insanlar görürsek, onları uyarmalıyız.

Her ne kadar ağaçlar, çiçekler bizim her şeyimiz olsa da, sonraki nesilleri de düşünerek hareket etmede fayda var. Doğaya özen gösterelim, yeşil alanları kirletmeyelim.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar