Başar Turizm
İstanbul
BIST10218.44
DOLAR32.3462
EURO34.9389
ALTIN2397.3
BTC/USD61181.85
Dyt. Merve Köksal

Dyt. Merve Köksal

Mail: [email protected]

Sonbaharda beslenme tavsiyeleri

Yaz aylarının sona ermesiyle birlikte bizleri kışa hazırlayan sonbahar mevsimine geçiş yapmış bulunuyoruz. Bu durum metabolizmamızda da bazı değişimlere yol açıyor. Havaların soğumaya başlamasıyla beraber vücudumuz iç ısısını koruyabilmek için yağ dokusunu arttırmaya yönelik çalışıyor. Bu sebeple ilerleyen günlerde havaların soğumasıyla birlikte metabolizma yavaşlaması, hareket etmeme isteği, iştah artışı gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Beslenmenize dikkat etmezseniz bu durum kilo almanıza sebep olabilir. Fakat sağlıklı ve dengeli bir beslenme planıyla her mevsim kilonuzu koruyabilir ve ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. 

Sonbaharda 5 adımda sağlıklı beslenin!

1) Dengeli tabaklar hazırlayın.

Gün içerisinde öğün atlamamaya özen gösterin. Sabah, öğle ve akşam yemeği olarak planlayacağınız öğünlerinizde tabağınız 4 bölümden oluşsun. Dengeli ve yeterli bir beslenme için tabağınızda tavuk, et, balık, yumurta gibi protein kaynakları yer alan bir bölüm,  tam tahıllı ekmekler, bulgur gibi tahıl ürünleri içeren bir bölüm, süt, yoğurt, ayran gibi süt grubu ve son olarak da çeşitli sebzeler bulunsun. Bu 4 gruba her öğünde yer verdiğiniz takdirde gün içerisinde almanız gereken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerinden yararlanmış olursunuz.

2) Porsiyon kontrolüne dikkat edin. 

Özellikle fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız doğru besinleri tercih etmenizin yanı sıra besinleri doğru miktarlarda yemek büyük önem taşır. Porsiyonlarınızı kontrol etmek kilo vermenize katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra porsiyon kontrolü sizi obezite, diyabet, kalp hastalıkları, insülin direnci gibi pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.

3) Pişirme yöntemlerine dikkat edin.

Yemeklerinizin hazırlanmasında uygulayacağınız pişirme yöntemi sağlık açısından büyük önem taşır. Özellikle kızartmalardan uzak durun. Besinleri kızartmanız hem vücudunuza gereğinden fazla yağ alımına hem de yanmış yağların vücudunuzda kanserojen etki göstermesine sebep olur. Kilo artışınızı önlemek ve daha sağlıklı bir birey haline gelmek için sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Haşlama, ızgara ve fırın en sağlıklı pişirme yöntemleridir.

4) Egzersiz olmadan olmaz.

Havaların soğumasını bahane etmeden günlük yaşantınıza ekleyeceğiniz yürüyüşler hem kilo kontrolünüzde hem de birçok hastalığın önlenmesinde size fayda sağlayacaktır. Sağlıklı bir yaşam için haftada 3-4 gün 45 dakikalık tempolu yürüyüşlere yer verin. Ya da yaşam tarzınıza en uygun egzersizi belirleyip mutlaka alışkanlık haline getirmeye çalışın. 

5) Su tüketimi oldukça önemli

Vücudumuzun normal işleyişini sonbaharda da devam ettirmek için günlük olarak 2.5-3 litre su içmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve ideal kilonuza ulaşmak için bir uzman desteğine ihtiyacım var diyorsanız 0552 638 68 71 numaralı telefondan bana ulaşabilirsiniz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar