Başar Turizm
İstanbul
BIST9979.9
DOLAR32.4059
EURO34.8245
ALTIN2434.5
BTC/USD62305.99
Asude Bircan

Asude Bircan

Mail: [email protected]

Kontrolsüz İnternet Kullanımı

Herkese merhabalar. Öncelikle uzun zamandır bir yazı paylaşmadığım için sizlerden özür diliyorum. Şimdi konumuza geçebiliriz.

     Bugünkü konumuz kontrolsüz internet kullanımı. Hepiniz biliyorsunuz ki; "internet" kavramı günümüzün vazgeçilmezleri arasında ve neredeyse herkesin elinde -eski veya yeni- bir telefon bulunuyor. Eski çocuklar sabahın köründe kalkıp televizyonda en sevdiği çizgi filmi izlerken, şimdiki küçük çocuklar, çizgi filmi bile telefondan izliyor, aynı şey televizyonda da olmasına rağmen.

     Bu durumun gerçekleşmesinde ebeveynlerin payı çok büyük. Günümüzde birçok ebeveyn, "Sussun da işimizi yapalım.", "Verelim de gönlü olsun." gibi sebeplerle çocuklarının eline telefonlarını veriyor. Çocuk normalde oyuncaklarla oynaması gereken oyunları veya televizyonda izlemesi gereken çizgi filmleri telefondan izliyor. Hatta bazen hiç oyun oynamayıp sadece telefona bakmayı bile tercih edebiliyor. Bu da tabii ki istenmeyen bir durum. Ebeveynler madem çocuklarının çok telefona bakmasından şikayetçiler, o hâlde küçüklükten itibaren kendilerini telefona mahkum etmemeyi deneyebilirler. Ne demiş atalarımız, ağaç yaş iken eğilir.

     "Peki bunun bir çözümü yok mu?" dediğinizi duyar gibiyim. Bu genç kitlenin içinde yer alan birisi olarak cevaplayayım; bu durumun bir çok çözümü bulunmakta. Fakat gençler o kıymetli telefonlarını bırakmak istemedikleri için, bu çözüm yollarını denemeye bile yanaşmıyor. Peki nedir bizi teknolojiye mahkum etmekten kaçınmanın yolları?

     Bu konu hakkında yazılan bir çok yazıyı eminim hepimiz görmüşüzdür. Bu yüzden söyleyeceklerim size yabancı gelmeyecek. Bana fikirlerimi soracak olursanız, benim çözüm şeklim aslında çok basit. Öncelikle elimize küçük bir defter alıp, internet kullanımını azaltmak için yapabileceklerimizin listesini yapmalıyız. Eğer az internete girmek için veya okula gidiyorsak ve kendimize ders programı hazırlayacaksak, telefon ve internet dışında yapabileceğimiz aktiviteleri yazmak daha kolay olur. Öbür türlü bunu direk programı hazırlarken düşünürsek, muhtemelen aklımızda "Çabucak şu listeyi bitireyim." düşüncesi olacağı için aklımıza çok aktivite gelmeyecek ve ya telefon dışındaki her aktiviteye aynı şeyi yazacağız, ya da aklımıza çok aktivite gelmediği için kalan yerleri yine telefon ile doldurup internet kullanımını belki de artırmış olacağız.

     Tatillerde veya hafta sonlarında, özellikle gençler ödevleri olmadığı vakitlerde genellikle telefona bakıyorlar. Buna engel olmak için yapabileceğimiz birçok şey var. Örneğin kendimize yeni bir müzik aleti alıp onu öğrenmeye başlayabiliriz. Hem boş zamanlarımızda çalmak için ideal, hem de okulda müzik öğretmenlerimiz de bu konuda bize destek olabilirler. Veya müziğe değil de resime ilgiliysek, kendimize çizgili veya çizgisiz bir defter alarak onu resim defteri hâline getirebilir ve küçük büyük resimler çizerek vakit geçirebiliriz. İkisine de ilgi duymuyorum diyorsanız, yine yapılacak şeyler mevcut. Örneğin spor yapabiliriz. Kalktıktan sonra ve yatmadan önce 30 dakika spor yapsak hem vücudumuza faydalı olmuş olur, hem de zamanımızı boş şeyler için harcamamış oluruz.

     Bir diğer yapabileceğimiz şey ise dışarıda vakit geçirmek. Yakın arkadaşlarımız ile buluşup hem sohbet etmek hem de eğer okuldan verilen ödevlerimiz var ise onları yapmak, fakat internete bakmamak, gayet güzel bir fikir. Eğer yetişkin iseniz, yine arkadaşlarınız ile buluşup birlikte vakit geçirmek hem aranızdaki arkadaşlığı güçlendirmiş olacak hem de telefon ile vakit geçirmediğiniz için rahatlamış ve eskisinden daha mutlu olacaksınız.

     Saydığım şeyler gibi daha bir sürü şey var. Kendimize uygun olan aktiviteleri seçip boş zamanlarımızda telefona bakmak yerine bu aktiviteleri yapabiliriz. Telefona ise günde 1 saatten fazla bakmamakta fayda var.

     Zamanınızı ayırıp yazımı okuduğunuz için sizlere teşekkür ederim. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar