Bayramda et tüketirken ciğerinizden olmayın!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bayramda et tüketirken ciğerinizden olmayın!
Abone ol
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Uzman Diyetisyen Ebru Çağıl, karaciğer yağlanmasına karşı sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler aktarırken özellikle devedikeni, zerdeçal ve kolin içeren fitoterapötik takviyelerin önemine dair açıklamalarda bulundu.
ÇORLU YILDIZ DİZEL
ADIYAMAN ÇİĞ KÖFTE

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Uzman Diyetisyen Ebru Çağıl, karaciğer yağlanmasına karşı sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler aktarırken özellikle devedikeni, zerdeçal ve kolin içeren fitoterapötik takviyelerin önemine dair açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Uzmanlara göre Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor.

Fazla et tüketimi karaciğer yağlanmasına sebep olurken uzun vadede sessiz katil olarak bilinen NASH hastalığını ortaya çıkarabiliyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Uzman Diyetisyen Ebru Çağıl, sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler aktardı, özellikle devedikeni, zerdeçal ve kolin içeren fitoterapötik takviyelerin kullanımını önerdi.

Karaciğer fonksiyonlarının özellikle Kurban Bayramı döneminde olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için basit tedbirlerin yeterli olduğunu dile getiren Çağıl, şu önerilerde bulundu:

  1.     Öncelikle et tüketimi kızartma, kavurma şeklinde değil, haşlama, ızgara, buğulama pişirme yöntemleriyle tercih edilmeli.
  2.     Lifler, kan kolesterol seviyeleri ve sindirim sisteminin normal fonksiyonunda kalması için önemli. Fakat Kurban Bayramı’nda lif tüketimi de azalır. Bu sebeple ızgara et yanında salata tercih edilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.
  3.     Kahvaltı et ile başlamamalı, bayramda normal kahvaltı düzeni ile ilerlenmeli.
  4.     Etler, kurban kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, mutlaka dinlendirilmeli.
  5.     Bayramda da hareketsiz kalmamak gerekir. Yapılan fiziksel aktiviteler, kan şekeri dengesinde ve sindirim işlevlerinin daha sağlıklı gerçekleşmesinde önemlidir.
  6.     Bayramda sıvı tüketimi ihmal edilmemeli. Çay, kahve sınırlandırılıp su tüketimi artırılmalı.
  7.     Yoğun et tüketimi özellikle karaciğer fonksiyonlarını etkileyeceğinden, karaciğeri standardize bitki özütleriyle desteklemek çok önemli. Özellikle standardize devedikeni ve zerdeçal; kolesterol seviyelerinin düşürülmesine, karaciğer enzimlerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve karaciğer dokularının kendini yenileme kapasitesini artırır. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleriyle et tüketiminin yoğun olduğu bu dönemde karaciğeri oksidatif strese karşı korur. Yalnız her deve dikeni aynı etkiyi göstermez, kullanacağınız deve dikeninin içerisindeki silibin oranı %80 olmalıdır. Kolin desteği ise karaciğerin normal fonksiyonlarının korunmasına yardımcıdır. Bu üç etkin desteğin bir arada bulunduğu standardize ürünleri kullanmanızı öneririm. 
Başar Turizm

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İl il Kurban Bayramı namazı saatleriÖnceki Haber

İl il Kurban Bayramı namazı saatleri

Memur ve emekli maaşlarında gözler 5 Temmuz’daSonraki Haber

Memur ve emekli maaşlarında gözler 5 Tem...

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel