Başar Turizm
İstanbul
BIST10739.57
DOLAR32.2087
EURO35.0224
ALTIN2521.5
BTC/USD68298.12
Haluk Özdemir

Haluk Özdemir

Mail: [email protected]

Tasarruf

Merhaba sayın okurlar,

Bugün de yine gündemde olan bir konuyu, tasarruf etme hususunu inceleyelim istedim. Tasarruf meselesi, şu anda ülkemiz ve bu ülkede yaşayan zengin-fakir bütün ailelerin ihtiyacı olan ve özen göstermesi gereken bir meseledir.

Tasarrufu lütfen cimrilik ile karıştırmayalım. Cimrilik çok farklıdır ve doğru değildir.

İnsanın, elinde imkan varsa ihtiyaç sahiplerine yardım etmesi veya çoluk çocuğu için, ailesi için harcama yapması güzel bir davranıştır. Ancak tasarruf; gereksiz olan maddi manevi harcamayı yapmamaktır.

Maalesef, devletimiz başta olmak üzere yurttaşlarımız da çok savurgan davranıyor. Örneğin, canı sıkılan markete, AVM'lere gidiyor. Cebinde parası yoksa kredi kartı ile olmayan parayı, yani geleceğinden harcıyor.

Kusura bakmayın ama bir söz vardır, “Balık baştan kokar” derler. Devlet, dünyayı uzaktan görebilmek için nam olsun diye 55 milyon doları harcayabiliyor. Bunun gibi çok örnekler sayılabilir. Bu para unutmayalım ki vatandaşın parasıdır.

Bakınız, bu ülkede 5 -10 bin lira maaşlarla geçinmeye çalışanlar var.

Biraz kurudu diye ekmeği çöpe atarken, bu zor geçinenleri hatırlamalıyız.

Güzel bir söz vardır, "Parayı kazanmak değil, parayı tutmak (değerlendirmek) önemlidir" diye. İnsanlarda benim gördüğüm kadarıyla, bugün bulduğunu bugün harcama alışkanlığı oluştu. Atalarımız böyle yapmamış.

Şu anda devlet satıyor, vatandaş satıyor. Çiftçi toprağını satar mı? Böyle şey olur mu?

Günümüzde toplumun büyük bir kesimi, maddiyatı iyi olmasa da lüks yaşama derdinde. Ne yapıyoruz? Elimizdeki yetmeyince eski birikimlerimizi gereksiz yere kullanıyoruz.

Unutmamalıyız ki savurganlığın sonu sefalettir. Tasarruf etmenin sonu da saadettir. Dinimizde de hadis-i şeriflerde bizlere “israftan kaçınınız” diye söylenmiştir.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Hoşça kalın.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar