Başar Turizm
İstanbul
BIST10045.74
DOLAR32.4414
EURO34.8664
ALTIN2419.5
BTC/USD57921.74
Haluk Özdemir

Haluk Özdemir

Mail: [email protected]

Doğru

Merhaba sayın okurlar,

Bugün çevremde gerek şahit olduğum, gerekse zaman zaman içinde olduğum tartışmalar hakkında konuşmak istiyorum. Genellikle tartışmalar bir tarafın sinirlenmesi ile ya da bir kişinin "O senin doğruların" demesi ile bitmekte.

Aslında bunlar fikir tartışmasından kaçmaktır. Sizlerle konu üzerinde biraz konuşalım, biraz felsefe yapalım istiyorum.

Doğru tektir, aklın yolu birdir derler ya, aynen öyle. Sinirlenip konudan çıkmak; hazımsızlık, henüz olgunlaşmamış olmak anlamına gelir. Kişiye özel doğrular olabilir. Ancak genelde doğru tektir, kimseye göre doğru olmaz. Doğru doğrudur.

Bilimsel olarak çok uzun felsefi düşünceler doğrultusunda doğrunun anlamı şöyledir; "Yerinde ve zamanında yapılan davranışlara ve uygulamalara doğru denir."

Doğrular yerine göre değişir, zamanına göre değiştir. Herkes yaptığı işin doğruluğunu öğrenmek istediğinde bu iki kelimelik soruyu kendine sormalı. Örneğin; yaptığın işi çok iyi bilebilirsin, ancak o işin zamanı mıdır? Ya da o işin yeri midir? Belki hız olarak veya ekonomik olarak senden daha iyileri vardır. Yani faktörler senin doğrunu değiştirir.

Bir gün felsefe hocası sınıfa giriyor. Öğrencilere size bir soru soruyorum diyor. Soru; “Pislik nedir?” Öğrenciler sırayla değişik cevaplar vermeye başlıyorlar. Hoca hiçbirinin cevabını doğru bulmuyor ve kendi cevabını veriyor; "Pislik, bulunmaması gereken yerde bulunan bir olgu ya da nesnedir."

Hoca örnek veriyor; “Annenizi ya da çocuğunuzu çok seviyorsunuz, onun saçlarını okşuyor, kokluyorsunuz. Peki o okşayıp kokladığınız saçın bir tek telini, yemek tabağınızın içinde görseniz hemen içiniz kalkıyor, değil mi?”

O sizin için bir pislik oluyor.

Affedersiniz, en kötüsünden bir örnek daha verirsek, bir hayvan gübresinin kokusuna bile tahammül edemiyoruz. Ama o gübre tarlamız, bağımız, bahçemiz için çok önemli oluyor.

Demek ki her şey yerine ve zamanına göre değişiyor.

Hep beraber biraz felsefe yaptık. Beni dilediğiniz için teşekkür ederim. Hoşçakalın.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar