Başar Turizm
İstanbul
BIST9915.62
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6
BTC/USD62928.998
Hasan Bircan

Hasan Bircan

Mail: [email protected]

Seçimin bir başka yönü: Muhtarlık

2024 Yerel Seçimleri için genellikle Belediye Başkanlığına kimin aday olacağını konuşuyoruz. Ancak daha az konuştuğumuz ve tartıştığımız bir şey var; o da mahalle muhtarlığı seçimi.

Demokrasinin gereği olan seçimlerde Belediye Başkanlığı için aday olması muhtemel kişiler konuşulmaya devam ederken bir yandan da muhtar olmak isteyenler adaylıklarını açıklamaya başladı. Görevleri Anayasanın 5241. sayılı kanunu ile açıklanmış olan muhtarların aslında yerel yönetimlerle halk arasında köprü olması hasebiyle çok önemli bir makamda olduğu çoğu kez dikkatlerden kaçmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Değirmenköy Gölet Kooperatifine ait olan sulama borusunun D-100 Karayolundaki köprü çalışması sırasında hasar görmesi üzerine Kooperatif Başkanlığı, KGM, Kaymakamlık, Belediye, İSKİ gibi kurumların işbirliğiyle hasarın giderildiğini hep birlikte gördük. Ama arka planda çalışan, kurumlar arasında mekik dokurcasına işlerin doğru ve zamanında yapılmasını temin eden muhtarlarımız vardı. Hem İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Erkan Varol’un, hem de Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Şenol Köroğlu’nun, Kooperatif Başkanı Abdurrahman Şen ile defalarca telefon trafiği yaşaması sonrasında, ilgili kurumların bir araya gelerek sorunu çözmesini mesleğimiz gereği yakından takip ettik.

Halkın beklediği hizmetler için ilgili kurumlar görevini yapmakla mükelleftirler. Ancak Büyükşehir sınırlarında yaşıyorsanız bazen neyi nereye bildirmeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Mahallemizden örnek verecek olursak; bazı yolların sorumluluğu İlçe Belediyesine ait iken, bazı yollar Büyükşehir Belediyesi, hatta bazıları Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda.

Çevre, çöp, temizlik, su, elektrik, aydınlatma, park, tarla yolu, yardım, güvenlik vs. vs. gibi konularda vatandaşın ilk aklına gelen başvuru mercii genellikle muhtarlarımız olmaktadır. Mahallede her gün görme şansı olduğu ya da her zaman halkın içinde olduğundan belli bir samimiyet bağı kurulan muhtarlar, belki de çoğu zaman fuzuli meselelerde bile rahatsız edilen seçilmiş kişilerdir. Öyle ki; geçenlerde bir muhtarımız sosyal medya hesabından “Muhtarlık emlak danışmanlığı makamı değildir” diye bir uyarıda bulunmak zorunda bile kalmıştır.

Halen görevlerini sürdürmekte olan muhtarlarımızdan bahsetmişken, kendilerinin 2024 seçimleri için aday olacaklarını da buradan bir kez daha duyurmuş olalım.

Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Şenol Köroğlu, 1999 yılından bu yana 5 kez seçildi. Köroğlu, 2024 yılında da seçilirse 6. defa muhtarlık koltuğuna oturmuş olacak.

İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Erkan Varol ise, son seçimlerde ilk kez aday olmuş ve önceki dönem muhtarı Özay Demir’den görevi devralmıştı. Hem Varol hem de Demir 2024 yılı seçimleri için tekrar aday olacaklar.

Planlanan 2024 Mart seçimleri için, Değirmenköy’de muhtarlığa talip olan adaylardan Ömer İlhan, 29 Kasım 2022 tarihindeki bir haberde zaten aday olacağını açıklamıştı. İlhan geçtiğimiz günlerde Silivri CHP İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen ziyarette, mahalle ile ilgili sorunların konuşulduğu bir toplantıda söz alarak Değirmenköy’e gelen hizmetlerin yetersizliğinden yakındı. Bu çıkışıyla bir kez daha muhtar adayı olacağını hissettirdi.

Önceki  dönem muhtarlığa aday olan Hakan Aksu’nun da yine son anda bir değişiklik olmazsa 2024’te adaylığı düşündüğü konuşuluyor.

Bu yıl ilk defa muhtar adaylığını dile getiren Suat Sevaz ise, Ak Parti Mahalle Başkanlığını bırakarak göreve talip olmasıyla dikkat çekti. Önceki yazımda da belirttiğim gibi Sevaz’ın gelişmelere göre bu niyetinden vazgeçebileceğini düşünüyorum.

Bu dönem adaylığını açıklayanlardan bir tanesi de, yine ilk kez muhtarlık için ismini duyuran Başak Soydam. Hem ilk kez aday olması, hem de seçilirse ilk defa bir bayan muhtarımız olacak olması açısından Başak hanımın bu girişimi dikkate değer.

Geçen dönem muhtar adaylarından olan Tuncay Akkaya’dan şu ana kadar net bir bilgi alamadım, ama yakın zamanda onun da adaylığını açıklayacağını tahmin ediyorum.

Adaylarımızın nasıl bir göreve hazırlandıklarını tekrar kısaca özetlemek gerekirse, yerel yönetimlerin vatandaşlara ulaştırdığı hizmetlerin, yardımların bir çoğu muhtarlar üzerinden olduğu gibi, vatandaşların talep ve sorunları da aslında muhtarlar aracılığıyla  üst makamlara iletilmektedir. Hele bu, 2009 yılından sonra köy ve beldelerin kanun ile mahallelere dönüşmesinden sonra (uzak mahalleler için) daha çok önem kazanmıştır.

2024 seçimleri için muhtarlığa talip olan tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum.

Makale Yorumları

  • Haluk Özdemir26-09-2023 17:51

    Tebrik ederim güzel olmuş size gizli bir bilgi Tuncay Akkaya Fevzi paşa mahallesinden aday oluyor

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar