Başar Turizm
İstanbul
BIST9915.62
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6
BTC/USD62869.211
Hasan Bircan

Hasan Bircan

Mail: [email protected]

Seçime doğru izlenimler

Geçmişte siyasi konularla yakından uzaktan hiç ilgim olmamasına rağmen, yaklaşık bir buçuk senedir hasbelkader, bir şekilde medya sektörünün içine girmiş olduğumuzdan dolayı siyasi gelişmeleri az çok takip etme durumu söz konusu oluyor.

Şimdi nereden başlayalım diye düşünürken, yakın geçmişte Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri yaşandığını hatırlayarak devam edelim.

Önümüzde de yine Belediye Başkanlığı seçimleri var ve gerçekleşmesine yaklaşık olarak yedi ay kaldı.

Öncelikle, yaşadığım çevrede yani Değirmenköy’de neler oldu ve bundan sonraki muhtemel gelişmeler neler olabilir diye bir bakalım.

2009 yılındaki Belediye seçimlerinden sonra, “malum Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereğince” “Mahalle” statüsüne düşen Değirmenköy’de, 14 Mayıs seçimlerinde en fazla sevinen parti CHP olmuştur. Milletvekili adayı olması hasebiyle de, çok yoğun bir seçim çalışması yapan Doruk Bulut ise, az farkla amacına ulaşamamıştır. (Bulut’un adını son günlerde Belediye Başkanlığı için adaylar arasında duyuyoruz.)

Hatırlatmak gerekirse; 14 Mayıs 2023 Milletvekilliği seçimlerinde Değirmenköy’de CHP %47.5, AKP %32.2, İYİ Parti %11.3, MHP ise %7,2 oy almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise, 28 Mayıs 2023’teki 2. turda Değirmenköy’de Kemal Kılıçdaroğlu’na 2796 oy, R.T.Erdoğan’a ise 1871 oy çıktı. Yani oransal olarak; Kılıçdaroğlu %59.9, Erdoğan %40.1 seçmenin oyunu aldı. Silivri genelinde de sonuçlar buna benzer şekildedir.

Bu sonuçlar için, aslında çok farklı değerlendirmeler yapılabilir. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sebeplerden tutun da, küresel siyasi konjonktüre kadar bir çok etken sıralanabilir.

Belediye Başkanlığı yarışında kimin kazanıp kazanamayacağının, genel seçim sonuçlarına bakılarak tahmin edilemeyeceği kanaatindeyim. Genel seçimlerde parti liderleri ön planda yer alırken, Belediye seçimlerinde Belediye Başkan adayları ön plandadır. Temel siyasi görüşler seçmenin kararını ne kadar etkilese de, 2024 Mart ayı seçimlerinde; yerel siyasi kadroların nasıl bir oluşum ve etkileşim içine gireceği, yani kalan yedi ayda seçmenin karşısına hangi aday ve ekibinin oy talebiyle çıkacağı Silivri için yeni yönetim kadrosunu belirleyecektir.

Milliyetçi Hareket Partisi ve İyi Parti’yi birlikte değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Aslında aynı siyasi görüşe sahip olmasına rağmen, ayrı saflarda hareket etmenin her iki tarafa da güç kaybettirdiği aşikârdır.

14 Mayıs seçimleri öncesinde yapılan kongrede Gökhan Ceylan’ın İlçe Başkanı seçilmesiyle diğer adaylar saf dışı kalmıştır. Değirmenköy İyi Parti Sorumlusu olan Vedat Değirmenci ise, seçimin sonuçlanması akabinde siyasetin doğası gereği görevinden istifa etmiştir. Yeni ilçe yönetimi daha sonra bu sorumluluğu partide genç isimlerden Murat Özdemir’e vererek mahalle bazında bir yenilenmeye gitmiştir.

Değişim ve yenilenme ileride güzel sonuçlar da getirebilir. Burada unutulmaması gereken şey, görev değişimiyle içlerinde siyasi tecrübesi, bilgi ve birikimi olan Değirmenci gibi, A.Refik Bek gibi kişilerin partiye katkı sağlamaya devam etmelerinin partinin yararına olacağıdır.

Şahsi kanaatimce, Vedat Değirmenci mutlaka karar organları tarafından değerlendirilecektir. Mart 2024 seçimlerinden sonra Değirmenci’yi İyi Parti’li yada MHP’li Silivri Belediye Meclisi Üyesi olarak görürsek bu (bana göre) sürpriz olmayacaktır.

Silivri’de MHP kanadına dönecek olursak, yine yakın zamanda İlçe Başkanlığı Kongresinde Zafer Yalçın tekrar başkan seçilerek MHP Silivri kadrolarının başında olmaya devam ediyor. Yalçın’ın, partisinin büyük çoğunluğu (ve Başkan Volkan Yılmaz) tarafından desteklendiğini söylemek mümkün. 19 Haziran‘da MHP Değirmenköy Sorumlusu Ünal Uzun’un “Sorumluluktan ayrılma kararı”ndan sonra yerine gelecek olan yeni bir isim bundan sonra Değirmenköy Mahalle Sorumlusu olacak. 

CHP tarafı ise yine Genel Seçimlerde kullandığı “Birleşe birleşe” sloganını terk etmeyeceğe benziyor. Mart 2024 Belediye Başkanlığı seçimleri için adaylığı tartışılan ve konuşulan isimlerden Doruk Bulut, geçtiğimiz günlerde (21 Ağustos 2023) sosyal medya hesabından çok konuşulan bir paylaşımda bulundu. Bulut “Hiç şüpheniz olmasın kim olursa adayımız sonsuz destek ile belediye başkanımız olacaktır.” diyerek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Bu arada, Belediye Başkanlığı adaylığı için adı geçen CHP’lilerden Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, geçtiğimiz günlerde Değirmenköy’e ziyarette bulunmuştu. Henüz kimin aday olacağı belli olmamasına veya olsa da kimin kazanacağı bilinmemesine rağmen, böyle ziyaretlerde kişilerin kimi ziyaret ettiği, kimle çay içtiği bile merak konusu olur. Balcıoğlu’nun Şenol Fidan’ın kahvehanesinde kendisiyle aynı karede görüntü vermesi, Fidan’ın önümüzdeki süreçte aktif siyasette rol alabileceği izlenimi veriyor. Bekleyip göreceğiz…

Son olarak Ak Parti Silivri (ve Değirmenköy) hattında neler olduğuna da bir göz atalım ve yazımızı nihayete erdirelim.

Mutlu Bozoğlu, 14 Mayıs 2024 Genel Seçimlerinde Milletvekili aday adayı olması münasebetiyle İlçe Başkanlığından istifa etmiş, sonrasında ise Silivri Ak Parti İlçe Başkanlığına Ekrem Pamuk getirilmişti. Ak Parti’den, Silivri Belediye Meclis Üyesi olan Sami Barlas’ın Silivri Belediye Başkanlığı için aday olma olasılığı olsa da, İlçe Teşkilatı muhtemelen geçen dönem olduğu gibi yine Milliyetçi Hareket Partisi’ne destek verecektir diye düşünüyorum. (MHP'nin Belediye Başkanı adayı yine Volkan Yılmaz olacaktır.)

Ak Parti’yi Değirmenköy bazında değerlendirecek olursak; şu anda Değirmenköy’ü Ak Parti’nin Silivri İlçe Teşkilatında temsil eden isimler Akın Çınar ve Atacan Özdemir olarak göze çarpıyor. Suat Sevaz’ın muhtar adayı olacağını açıklamasından sonra da partinin mahalle sorumluluğuna NurettinTekin gelmişti. Bu arada Sevaz’ın muhtar adaylığında kesin kararlı olduğunu zannetmiyorum. İlçe teşkilatında bir görev verilmesi halinde düşüneceği de ihtimal dahilinde. (Belki de düşünüyordur)

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar