Albayrak: Arılarımın yarıdan fazlası öldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Albayrak: Arılarımın yarıdan fazlası öldü
Abone ol
Değirmenköy’de bir ay önce yapılan dron ile ilaçlama sonrasında arılarının yüzde 60’tan fazlasının öldüğünü söyleyen arıcı Erdoğan Albayrak, yetkililerden konuya el atılmasını ve arıcılara daha fazla destek olunmasını beklediklerini ifade etti.
ÇORLU YILDIZ DİZEL
ADIYAMAN ÇİĞ KÖFTE

Geçtiğimiz günlerde Trakya’da baş gösteren çayır tırtılı vakası nedeniyle, ayçiçek tarlalarındaki mahsulün zarar görmesi dolayısıyla ilaçla mücadeleye hız verilmiş ve etkili olması için dron ile ilaçlama metoduna başvurulmuştu. Silivri’nin Değirmenköy Mahallesi’ne de özel talepler ile gelen ilaçlama ekiplerinin bazı ayçiçek tarlalarına dron ile ilaçlama yapması, arıcılar tarafından tedirginliklere neden olmuştu.

Arıların bal yapmak için gündüzleri dışarıya çıktığını söyleyen Değirmenköy’lü bal üreticisi Erdoğan Albayrak, normal olarak ilaçlamaların gece yapıldığını, fakat kaçak olarak gündüz ilaçlamalarının da olması sebebiyle arıların zarar gördüğünü anlattı. Kovanlarından dışarıya çıkan arıların zehirlendiğini, çıkmayanların da içerideki balı tükettiğini söyleyen Albayrak, çift taraflı maddi zarar gördüklerini ifade ederek, yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.

Son yıllardaki Silivri Belediyesi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere ve hayvancılara verdikleri desteklerin önemli ve değerli olduğunu belirten Albayrak, bu destekler gibi arıcılara da bir takım destek projelerinin üretilmesi gerektiğini anlattı. Devletin son olarak sandık başına verdiği desteğin 20 TL. olduğunu, ancak ekonomik şartların getirdiği maliyet artışı nedeniyle bunun yetersiz olduğunu ifade eden Albayrak, bir de bu sene bölgede görülen çayır tırtılı dolayısıyla yapılan aşırı ilaçlamanın maddi kayıplara neden olduğunu, Değirmenköy’de arı miktarında yüzde 60’lara varan azalmanın olduğunu belirtti.

Değirmenköy’deki Ay Türk Haber’in görüştüğü bazı bal üreticileri ise, tarım ilaçlamaları dolayısıyla arı kaybının her yıl olduğunu, ancak bu sene çayır tırtılı dolayısıyla daha fazla kayıp yaşadıklarını dile getirdi. Çiftçilerden konuya duyarlı olmalarını beklediklerini belirten arıcılar, çiftçilerin kendileri ile sık sık iletişim halinde olarak ilaçlama yapılmasının önemine işaret etti.

Başar Turizm

Kaynak:Ay Türk Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Acaba Cumhuriyetin Hala Bir Tane Savcısı Var Mı?Önceki Haber

Acaba Cumhuriyetin Hala Bir Tane Savcısı...

Değirmenköy'de Öztürk ailesinin acı günüSonraki Haber

Değirmenköy'de Öztürk ailesinin acı günü

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel